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RULES OF THE JERSEY CONSTRUCTION COUNCIL LIMITED 

ADOPTED BY RESOLUTION OF THE BOARD DATED 18th October 2005 AND REVISED 
NOVEMBER 2008, APRIL 2011 and JANUARY 2017 

1.0 Interpretation 

1.1   Any words or expressions which are defined in the articles of association of the 
company and are used in these Rules shall, unless the context otherwise requires, 
have the same meaning in these Rules.   

1.2   References to numbered Rules are, unless the context otherwise requires, 
references to the numbered paragraphs of these Rules. 

 
2.0 Membership   
 
2.1  There shall be eligible for full membership of the council persons falling within the 

following categories (each a "Membership Division"):-  

2.1.1  persons who are members of one or more of the bodies representing professional 
consultants practicing in Jersey as specified from time to time by the Board or whom 
the Board in its discretion deems appropriate for admission to membership, 
notwithstanding non-membership of any such body, on the basis of relevant 
experience and expertise (such persons once admitted to membership being known 
as "Consultant Members");  

2.1.2   persons who are members of one or more of the bodies representing building 
contractors and allied tradesmen carrying on business in Jersey as specified from 
time to time by the Board or whom the Board in its discretion deems appropriate for 
admission to membership, notwithstanding non-membership of any such body, on 
the basis of relevant experience and expertise (such persons once admitted to 
membership being known as "Contracting Members");  

2.1.3   persons carrying on business in Jersey for the manufacture and/or supply of building 
materials and construction related services (such persons once admitted to 
membership being known as "Supplier and Service Provider Members"); and 

2.1.4   persons carrying on business in Jersey as property developers (such persons once 
admitted to membership being known as "Client Members").   

2.2 The Board, or the Membership and Communications Committee, will have sole 
discretion to allocate every applicant for membership into a relevant Membership 
Division, taking into consideration the primary nature and classification of the 
applicants undertaking, and the Board, or the Membership and Communications 
Committee, will confirm their decision back to the applicant.  

2.3  There shall be eligible for associate membership of the council:- 

2.3.1   a person nominated by the Planning and Building Services Department of the States 
of Jersey (or any other relevant department as the States of Jersey may decide from 
time to time) to represent its interests;  

2.3.2   persons engaged in Jersey in education and/or research relating to the construction 
industry; and  
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2.3.3   persons practicing or carrying on business in Jersey whom the Board in its discretion 
considers appropriate for admission to associate membership on the basis of 
membership of a non-Jersey body performing a similar role to one of the bodies for 
the time being specified by the Board as referred to in Rule 2.1.1 or Rule 2.1.2.   

2.4  The following provisions apply to admission to membership notwithstanding anything 
herein contained:- 

2.4.1   (for the avoidance of doubt) only an individual or a body corporate or other legal entity 
may be admitted to full or associate membership;  

2.4.2   in the case of a business or other undertaking carried on by individuals in partnership, 
only one of such individuals may be admitted as a member, regardless of how many 
of the individuals comprising the partnership would otherwise qualify for admission to 
membership;  

2.4.3  in the case of a group of companies, only one of the companies comprising the group 
may be admitted to membership, unless and to the extent that the Board is satisfied 
that any other company in the group carries on a separate and distinct business or 
other undertaking.  

2.5  Associate members will not be entitled to vote in relation to any matter concerning 
the company or to be represented on the Board but will be entitled:-  

2.5.1  to receive regular information from the Board in relation to the work and activities of 
the company; 

2.5.2  to attend and speak at any general meeting; 

2.5.3  to consideration by the Board of their comments on the work and activities of the 
company. 

2.6  Applications for full or associate membership shall be made by completion and 
submission to the Board of an application in the form from time to time prescribed by 
the Board, signed by or on behalf of the applicant and countersigned in each case by 
or on behalf of two existing full or associate members signifying their respective 
proposal and seconding of such applicant's application for membership. The Board 
shall consider each such application as soon as practicable following receipt thereof. 
If satisfied that an applicant fulfills the conditions for full or associate membership (as 
the case may be) prescribed by the foregoing provisions of this Rule 2 then, subject 
to Rule 2.7, the Board shall enter the applicant in the register of members of the 
company and notify the applicant accordingly. If the Board is not satisfied that an 
applicant fulfills the conditions for full or associate membership (as the case may be) 
prescribed by the foregoing provisions of this Rule 2 and/or if Rule 2.7 applies, it shall 
notify the applicant accordingly.  

2.7  The Board may refuse admission to full or associate membership or request the 
resignation of an existing full or associate member if it considers the applicant or 
member (as the case may be) to be manifestly unsuitable for membership or 
continued membership (as the case may be) by reason of failure to comply with 
standards reasonably to be expected of persons within the relevant industry sector 
including (without limitation) such standards as may from time to time be prescribed 
by the Standards and Procedures Committee. 
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3.0  Appointment to the Board  

3.1   Prior to the first annual general meeting of the company the Board shall comprise the 
directors appointed in accordance with Article 32 of the articles, together with such 
additional individuals as the directors may appoint to the Board.   

3.2 At the 2016/17 annual general meeting of the company it was resolved that there 
shall be elected to the Board, in accordance with the provisions of Rule 3.4, not more 
than nineteen 24 (twenty four) individuals of whom:- 

a minimum of four (4) and a maximum of eight (8) ("the Consultant Members' Quota") 
shall be elected by the Consultant Members ("the Consultant Directors"); 

 
a minimum of four (4) and a maximum of eight (8)  ("the Contracting Members' 
Quota") shall be elected by the Contracting Members ("Contracting Directors"); 

 
a minimum of two (2) and a maximum of four (4) ("the Supplier and Service Provider 
Members' Quota") shall be elected by the Supplier and Service Provider Members 
("the Supplier and Service Provider Directors"); and 

 
minimum of two (2) and a maximum of four (4) ("the Client Members' Quota") shall 
be elected by the Client Members ("the Client Directors"); each of whom shall take 
office with effect from the conclusion of the annual general meeting. 

 
Each board member will sit for a period of four years. 

 
It is proposed that each Standing Committee Chair will serve a 3-year period with a 
Standing Committee Vice-Chair being in position during the 3rd year to take over the 
Chair at the end of year 3.  

  
The retiring Chairman will then be able to remain on the particular Standing 
Committee for a further 1 year period to provide some support and can then be invited 
to stay on the Standing Committee for a further 2 year period subject so reelection. 

 
Board Members shall retire after a four (4) year term and can make themselves 
available for immediate re-election. Board members resigning mid-term shall have 
the remainder of their current year filled at the discretion of the board and then the 
remainder of their four year term filled via an election at the next AGM. 

 
3.2.1   the directors to retire from among the existing Consultant Directors, the existing 

Contracting Directors, the existing Supplier and Service Provider Directors and the 
existing Client Directors respectively shall be those who have been longest (or longer, 
as the case may be) in office since their last election or re-election (as the case may 
be), but as between individuals from among the existing Consultant Members, the 
existing Contracting Members, the existing Supplier and Service Provider Members 
and the existing Client Members respectively who were elected or were last re-
elected (as the case may be) on the same day, those (or the one, as the case may 
be) to retire (unless they otherwise agree among themselves) shall be determined by 
lot; 

3.2.2 individuals (not exceeding the Consultant Members' Quota, the Contracting 
Members' Quota, the Supplier and Service Provider Members' Quota and the Client 
Members' Quota respectively) shall be elected (or as the case may be, re-elected) to 
the Board, in accordance with the provisions of Rule 3.5. For the avoidance of doubt 
directors retiring from office shall be eligible for re-election.  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3.3  In the event that between one annual general meeting of the company and the next 
annual general meeting of the company the number of directors falls for any reason 
below the number fixed as the quorum, the company may fill the vacancy or 
vacancies (as the case may be) by an ordinary resolution and the director or directors 
so appointed shall hold office until the conclusion of the annual general meeting next 
following their appointment.  

3.4  Not less than two (2) weeks before the annual general meeting in a year, the date of 
which shall be notified by the secretary to each member not less than four (4) weeks 
beforehand, each member shall be entitled to nominate, by notice in writing to the 
Executive Secretary, an individual (being either the member himself in the case of an 
individual member or a representative of the member in the case of a corporate 
member) for election to the Board. The Executive Secretary shall, not less than one 
(1) week before the relevant annual general meeting notify each member of the 
individuals so nominated and:-  

3.4.1  if the number of individuals nominated by the members in a particular Membership 
Division shall be fewer than or equal to the number of vacancies by reference to the 
Consultant Members' Quota, the Contracting Members' Quota, the Supplier and 
Service Provider Members' Quota or the Client Members' Quota (as the case may 
be) for Consultant Directors, Contracting Directors, Supplier and Service Provider 
Directors or Client Directors (as the case may be) ("the Relevant Vacancy Number"), 
the secretary shall in such notification to the members declare the individuals so 
nominated to be elected to the Board; 

3.4.2 if the number of individuals nominated by the members in a particular Membership 
Division shall exceed the Relevant Vacancy Number, the Executive Secretary shall 
enclose with the notification sent to all members a voting form (in such form as may 
be prescribed by the Board from time to time) entitling each member to vote for one 
of the individuals so nominated and the individuals elected to the Board by the 
membership shall be the Relevant Vacancy Number of such individuals for whom the 
most votes shall be cast.  For such purposes, votes shall be cast by the submission 
to the secretary of duly completed voting forms at the relevant annual general 
meeting, at which the votes cast shall be counted and the individual or individuals 
elected shall be declared.   In the case of tied votes, the Board Chairman shall draw 
lots at the annual general meeting in order to determine the individual or individuals 
to be elected. 

3.5  In addition to the individuals appointed to the Board in accordance with the foregoing 
provisions of this Rule 3, each individual who is elected as chairman of one of the 
Standing Committees (as hereinafter defined) and who is not already a director shall 
upon such election be appointed to the Board and shall hold office (subject to Article 
36) until such time as he ceases to be the chairman of such Standing Committee.  

4.0  The Board Chairman, Deputy Board Chairman, Treasurer and Secretary  

4.1   The Board shall elect one of its number to be the Board Chairman and another of 
its number to be the Deputy Board Chairman. The Board shall regulate its own 
procedure in relation to the manner and timing of such elections provided that no 
director may serve as Board Chairman or Deputy Board Chairman for a term 
exceeding three (3) years without re- election (for which he shall be eligible for on 
any number of occasions). 

4.2   The Board shall also elect an individual from among its number to be the Treasurer. 
The Board shall regulate its own procedure in relation to the manner and timing of 
such election provided that no director may serve as Treasurer for a term exceeding 
three (3) years without re-election (for which he shall be eligible on any number of 
occasions).  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4.3   The Company shall have two executive officers as follows:- 

4.3.1   the Executive Secretary (to be appointed and removed by the Board in accordance 
with the articles) who shall act as clerk to the Board;   

4.3.2   the Company Secretary, who, within policies agreed by the Board, will seek to 
ensure that the company fulfills its objects. 

4.4  Any remuneration and terms and conditions of employment of the Executive 
Secretary or the Company Secretary respectively shall be as determined by the 
Board.  

5.0 Proceedings of the Board and delegation  

5.1  In accordance with and subject to the provisions of the articles and these Rules, 
the business of the company will be managed by the Board, which may regulate 
its procedure as it sees fit. The Board shall meet quarterly and on such other 
occasions as may be required.  

5.2  In exercise of its powers of delegation contained in the articles the Board shall 
confer delegated authority to a committee to be known as the Executive Board 
(comprised of the Chairman, the Deputy Chairman, the Treasurer, the secretary 
and the chairmen of each of the Standing Committees (as hereinafter defined)) 
the day to day running of the company in accordance with the terms of reference 
set out in Schedule 1 hereto. The Executive Board shall meet quarterly and on 
such other occasions as may be required. 

5.3  In the exercise of its functions, the Board may be assisted and advised by various 
designated committees ("the Standing Committees") as and when the Board feels 
it to be appropriate, each having the roles as decided by the Board.  Currently 
consisting :-  

5.3.1  the Finance Committee; 

5.3.2 the Membership and Communications Committee; 

5.2.3 the Education, Training and Professional Development Committee;  

5.2.4 the Policy Review Committee; 

5.2.5 the Health and Safety Committee; 

5.2.6  the Standards and Procedure Committee; 

5.2.7 the Construction Awards Committee; 

5.2.8 the Brick Foundation Charity Committee; 

5.2.9 the Sub-Contractors Committee; 

5.2.10 Other such Standing Committees as may be required from time to time 

5.3 Each of the Standing Committees shall be comprised of a maximum of eight (8) 
individuals, who shall each be, or be a representative of, a full or associate 
member, selected by the Board in its discretion on the basis of relevant expertise 
and/or experience.  The manner and timing of such appointment shall be 
regulated by the Board. 
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6.0  Subscriptions  

6.1   The company shall be funded by way of annual subscriptions from members and 
associate members at rates to be prescribed by the Board and such other sources 
as decided by the Board. Subscriptions will be payable annually in advance on the 
1st January each year and proportionately for the period between the date following 
approval of a member's application for membership or associate membership (as the 
case may be) until the 31st December next following.   

6.2   The Board's power to determine the rates of annual subscriptions includes the power 
to differentiate as it sees fit between members and associate members and between 
members in different Membership Divisions and in the case of associate members 
performing charitable, educational or public service functions to reduce or waive the 
subscription that would otherwise be due. Such power also includes the power from 
time to time to vary any rate of annual subscription previously prescribed in which 
event the Board shall notify all members and associate members accordingly and the 
relevant variation shall take effect in the case of each member in respect of the annual 
subscription next payable.  

6.3   In addition to the Board's above-mentioned powers in relation to annual 
subscriptions, the Board shall have the power from time to time, if the financial 
position of the company so requires, to raise an exceptional levy from full and 
associate members in such an amount as the Board in its discretion deems 
appropriate.   

6.4   Annual subscriptions will be based on a business plan agreed by the Board from time 
to time incorporating annual budgets.   

6.5   Applications for membership of the Company will be subject to payment of an 
Application Fee by the applicant, the rate of such Application Fee to be prescribed by 
the Board. In the event of an application for membership under the provisions of Rule 
2.6 being refused then the Application Fee will not normally be refundable to the 
applicant.   

7.0 Voting at general meetings  

7.1   Any member which as at the date of a general meeting employs no more than twenty 
(20) employees in the Island of Jersey shall have one (1) vote on a show of hands or 
on a poll; any member which as at the date of a general meeting employs more than 
twenty (20) but not more than fifty (50) employees in the Island of Jersey shall have 
two (2) votes on a show of hands or on a poll; any member which as at the date of a 
general meeting employs more than fifty (50) employees in the Island of Jersey shall 
have three (3) votes on a show of hands or on a poll.   

7.2   The chairman of a general meeting at which a member (or its duly authorised 
representative as proxy) seeks to invoke the provisions of Rule 7.1 shall be entitled 
to require of the member in question (or duly authorised representative or proxy as 
the case may be) appropriate evidence of the number of employees then employed 
by the member in question in the Island of Jersey and the decision of the chairman 
as to the applicability or otherwise of Rule 7.1 shall be final.   

8.0 Quorum at Annual General Meetings and Ordinary General Meetings 

8.1 No quorum of members will be required at Annual General Meetings provided the set 
 

 


